Aasgaard Gilde setter mer smak på lyset

 

I samarbeid med BorreBrygg, Horten Mikrobryggeri, Meny og Færder Mikrobryggeri har øl-entusiaster i Aasgaard Gilde utviklet en egen Åsgårdstrand-øl. Ølet er basert på det lyse, tyske ølet Kölsch og denne gang er det et hint av hyllebærblomst som setter smaken på lyset i Åsgårdstrand.

 

Ølprosjektet startet i fjor sommer da Hans Christian Auensen på Meny spurte Aasgaard Gilde om vi kunne lage et lyst, godt øl med samme design som Aasgaard Strandakevitt. Aasgaard Gilde tok utfordringen, og vi satte i gang prosessen med å utvikle et produkt med sin egen unike kvalitet og personlighet.

Gilde-medlemmene begynte raskt å diskutere hvilken type øl vi skulle lage, og vi måtte sette opp en prosjektgruppe. Svend-Egil Nilsen ble prosjektleder, og med sin kunnskap og viten fra sopp-, øl- og vinverdenen er han en viktig mann i dette prosjektet. Vi tok også raskt kontakt med vår lokale øl-ekspert Halvor Eik hos BorreBrygg. Han er viden kjent for sin ekspertise, og vi ble enige om å gå på et øl-kurs hos ham. Men hvilken type øl skulle vi lage og hva skulle sette smaken på lyset i Åsgårdstrand?

Halvor Eik mente at den tyske varianten Kölsch ville være en god base å gå ut fra for et lyst sommerøl. Men hva skulle sette smaken på lyset? En ung øl-ekspert og øl-dommer anbefalte å tilsette hyllebærblomst som ingrediens i ølet. Hyllebærbusken, med sine store hvite blomster, vokser i og rundt hagene her i Åsgårdstrand. Hyllebærblomst blir mye brukt, blant annet til saft, men er foreløpig sjelden anvendt i øl-produksjonen.

 

 

Etter noen uker med gjæring var ølet klart og vi måtte smake på vårt egenproduserte øl, og finne ut hvilken mengde hyllebærblomst som fungerte best for våre smaksløker. Heldigvis har vi et kompetent smakspanel i Gildet, og med en grundig øl-test fant vi riktig mengde. En vinneroppskrift ble kåret.

Deretter kom tiden for forhandlinger om produksjon, antall og pris. BorreBrygg og Horten Mikrobryggeri innså etterhvert at de ble for små og anbefalte Aasgaard Gilde å forhandle med Færder Mikrobryggeri i Tønsberg. I Tønsberg kom vi i kontakt med bryggerimester Mattias Krüger. Han hadde hørt rykter om våre øl-planer og ønsket svært gjerne å være vår produsent, til tross for at hans bryggeri var fullbooket for lang tid framover. Han ble imponert over både oppskriften vår og kunnskapen om øl-produksjon.

I London jobbet vår designer Bettina Myklebust Støvne med etiketten, og denne gang var det kornåkrene vest for Damgata som ble inspirasjonen. Igjen imponerte hun med sitt design, og vi er stolte av å ha henne med på laget.

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes